VSTL SUPER SENIOR 2024 – Pravila

Splošno

Sistem tekmovanja je enokrožni sistem vsak z vsakim. Po rednem delu je na vrsti končnica (playoff). V končnico se uvrstijo prve štiri uvrščene ekipe.

Na vsaki tekmi se odigrajo trije (3) dvoboji posamezno in en (1) dvoboj dvojic. V primeru rezultata 2 : 2 se odigra dodatni dvoboj »super« dvojic.

Postavitev igralcev za tekmo

Na tekmi lahko igra le 1 igralec 45+ in to na prvi deski, ostala dva morata biti 50+. Igralec 45+ lahko igra super dvojice, ne more pa igrati dvojic v rednem delu dvoboja.

Na tekmo kapetana ekip prineseta »zapečateno ovojnico« z vrstnim redom igralcev. Obvezno je treba določiti vrstni red pri posameznikih, za izbiro igralcev za tekmo dvojic se odločita med tekmo. Vrstni red kapetana določita poljubno za vsako tekmo, ne glede na postavitev pri prijavi ekipe na začetku sezone.

Zaželeno je, da dvoboja posameznikov začneta igralca, ki bosta igrala tudi dvojice. Na tekmah, ki se bodo odigrale na dveh igriščih, naj se tekma dvojic igra hkrati s tretjo tekmo posameznikov.

Vsaka ekipa lahko prijavi deset (10) igralcev 50+ (letnik rojstva 1974 ali starejše) in maksimalno tri (3) igralce 45+.

Tekme

Posamezni dvoboji in redna tekma dvojic se igrajo do 9 dobljenih iger (podaljšan niz). Pri rezultatu 8:8 v igrah tekmo odloča tie-break do 7 točk.

Prestavljanje tekem NI DOVOLJENO. Edina izjema je višja sila oz. dež.

Tekma »super« dvojice

Tekma super dvojic se odigra v primeru, če je rezultat po rednem delu 2 : 2. Igra se 1 niz do 6 iger, pravilo NO AD (brez prednosti). Pri rezultatu 6:6 o zmagovalcu odloča tie-break do 7 točk. Tie-break igrajo vsi igralci. Pravila menjavanja igralcev enaka kot med igrami (gemi). Vedno zapusti igrišče igralec, ki je serviral.

Med obračanjem strani med lihimi igrami ni počitka za igralce.

Za tekmo super dvojic na vsaki strani igrajo trije (3) igralci. Kapetan poimenuje svoje igralce z igralec 1, igralec 2 in igralec 3. Tekmo na vsaki strani začneta igralca 1 in 2.

Vedno začne servirati igralec 1 (ekipa A). Na drugi strani prvi servis brani igralec 1 nasprotne ekipe (ekipe B). Ko igralec 1 (A) konča s serviranjem, zapusti igrišče in v igro vstopi igralec 3 (A) in se postavi na mrežo. Igralec 2 (A) bo v drugi igri prvi branil servis.

V drugi igri servira igralec 1 (B). Ko konča s serviranjem, zapusti igrišče in v igro vstopi igralec 3 (B) ter se postavi na mrežo. Igralec 2 (B) bo v tretji igri prvi branil servis.

V tretji igri servira igralec 2 (A). Ko konča s serviranjem, zapusti igrišče in v igro vstopi igralec 1 (A) ter se postavi na mrežo. Igralec 3 (A) bo v četrti igri prvi branil servis.

V četrti igri servira igralec 2 (B). Ko konča s serviranjem, zapusti igrišče in v igro vstopi igralec 1 (B) ter se postavi na mrežo. Igralec 3 (B) bo v peti igri prvi branil servis.

V peti igri servira igralec 3 (A). Ko konča s serviranjem, zapusti igrišče in v igro vstopi igralec 2 (A) ter se postavi na mrežo. Igralec 1 (A) bo v šesti igri prvi branil servis.

V šesti igri servira igralec 3 (B). Ko konča s serviranjem, zapusti igrišče in v igro vstopi igralec 2 (B) ter se postavi na mrežo. Igralec 1 (B) bo v sedmi igri prvi branil servis.

V sedmi igri je znova postavitev iz prve igre in tako naprej.

Skratka: PO VSAKI IGRI IGRIŠČE ZAPUSTI LE IGRALEC, KI JE SERVIRAL. IGRALEC, KI GA ZAMENJA, SE VEDNO POSTAVI NA MREŽO.

Obkrožena številka pomeni servis. Na spodnjem delu na skici je vedno ekipa A. Na tekmi igralci menjavajo strani po teniških pravilih.

Točkovanje: ekipa prejme

2 točki – zmaga s 4:0, 3:1, 3:2
1 točko – poraz z 2:3  
0 točk – poraz z 0:4, 1:3
-1 točko – neprihod na tekmo

Določitev vrstnega reda ekip po rednem delu

V primeru, da imata po rednem delu igranja dve ekipi ali več ekip enako število točk, se vrstni red določi po sledečih kriterijih:

 1. ekipa, ki ima boljšo razliko med zmagami in porazi v posamičnih dvobojih (upoštevana celotna liga),
 2. ekipa, ki je osvojila več nizov (upoštevana celotna liga),
 3. ekipa, ki je osvojila več iger (upoštevana celotna liga),
 4. vrstni red ekip določi žreb.

Playoff (končnica)

V končnico se uvrstijo prve štiri uvrščene ekipe po rednem delu. Par polfinala se določi z žrebom. Prvo uvrščeni in drugo uvrščeni se ne moreta srečati v polfinalu.

Domačin je višje uvrščena ekipa po rednem delu.

Končnica polfinale in finale je na sporedu v mesecu septembru. Termina bosta določena naknadno.

V končnici (polfinale in finale) lahko igrajo le igralci, ki so pred tem odigrali vsaj eno tekmo v rednem delu.

Prijavnina

 • Znaša 65 EUR in se poravna na TK ROGAŠKA CRYSTAL

Teniški klub Rogaška Crystal

Šlandrova 14 3250
Rogaška Slatina

TRANSAKCIJSKI RAČUN:
IBAN SI56 0400 1004 6578 904 NOVA KBM d.d.   

DAVČNA ŠTEVILKA ID : 90415698 s pripisom za regijsko ligo

Prijavnino je potrebno poravnati do tekme drugega kroga.
Znesek je namenjen za pokritje stroškov organizacije in pokalov.

Nagrade

 • Za 1. mesto pokal.
 • Za 2. mesto pokal.

Objava rezultatov

 • Rezultate tekem je vodja ekipe dolžan javiti takoj po odigrani tekmi na tel. 040 578 031 in potem rezultate poslati še po e-mailu.
 • rezultati bodo objavljeni na spletni strani www.tk-rogaska.com
 • naslov za pošiljanje rezultatov : r.ozura@gmail.com

Termini ekip

 • TK Rogaška – četrtek ob 18.00
 • TK Šentjur – četrtek ob 18.00
 • Jelšingrad – sreda ob 17:00
 • Kozje – četrtek ob 18.00
 • Rogatec – torek ob 17.00
 • Pregrada – sobota ob 18.00

Vodstvo tekmovanja

 • Mirko Žerak
 • Robert Ožura